Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Ροκ... και άλλα - Η ροκ ιδέα

Ροκ: Ο όρος ροκ στη μουσική, χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα είδη που προέκυψαν από την εξέλιξη του είδους του rock and roll. Η μουσική ροκ (rock)  στο σύνολό της, αποτελεί ένα είδος δημοφιλούς μουσικής που χαρακτηρίζεται συνήθως από έντονο ρυθμό και από ευδιάκριτη, χαρακτηριστική μελωδία φωνητικών η οποία συνοδεύεται συνήθως από ηλεκτρικές κιθάρες, ηλεκτρικό μπάσο και ντραμς. Πολλές φορές χρησιμοποιούνται και πληκτροφόρα όργανα, όπως πιάνο ή συνθεσάιζερ.

Αυτό αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στο άρθρο της Βικιπαίδειας, για τον ορισμό της ροκ.

Ο καθένας έχει την δική του, μοναδική αντίληψη για το τι τελικά είναι ροκ. Άλλοι λένε ότι ροκ είναι οτιδήποτε εμπεριέχει ηλεκτρική κιθάρα και γενικά έντονη μελωδία, άλλοι υποστηρίζουν ότι το ροκ είναι απλά ένα σκισμένο τζιν, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι ροκ είναι κάτι παραπάνω από ένα ακόμα είδος τραγουδιών, που περιέχει ηλεκτρική κιθάρα συνδυασμένη με πολύ ένταση.

Προσωπικά, τάσσομαι υπέρ της τελευταίας γνώμης. Πιστεύω, δηλαδή, ότι η ροκ (=βράχος) δεν περιλαμβάνει μόνο το μουσικό κομμάτι, αλλά περιέχει, επίσης, ιδέες συγκεντρωμένες και συνδυασμένες με ένα απίστευτα μαγικό τρόπο, όχι απαραίτητα μουσικό.
Ροκ μπορεί να είναι οτιδήποτε το οποίο είναι ικανό, στο άκουσμα του, να δημιουργήσει και παράλληλα να εξηγήσει ορισμένα συναισθήματα στον ακροατή του.
Ροκ μπορεί να είναι οτιδήποτε αντιτίθεται στα κατεστημένα της εκάστοτε εποχής, όπως κάνουν και όλοι οι βράχοι..
Ροκ.. και καθημερινότητα

Προσώπικα, βλέπω καθημερινά ανθρώπους να υποδύονται ότι είναι "ροκ". Αντιλαμβάνονται την ροκ ως ένα είδος που το μόνο γνώρισμα της είναι η ηλεκτρική κιθάρα, τα ντραμς και η ένταση. Γι αυτό το λόγο αποδέχονται μόνο συγκροτήματα-θρύλους, οπως οι Deep Purple, Rolling Stones, Led Zeppelin, Metallica, Scorpions κτλ.. OK, καλά όλα αυτά.. Αλλά όπως είπα και πιο πάνω, η ροκ δεν ειναι απλά ένα ακόμα είδος τραγουδιών, το οποίο περιέχει ηλεκτρική κιθάρα και συνδυάζεται με πολύ ένταση. Είναι το είδος, το οποίο όσοι θέλουν να το ακολουθήσουν, είναι "υποχρεωμένοι" να ακούνε και άλλα μουσικά είδη, όπως έντεχνο, ροκ-έντεχνο και γενικά οτιδηπότε περιέχει στοιχεία από την ιδέα της ροκ.* Και ακόμα να μην τα κάνουν όλα αυτά, τουλάχιστον να μην "περηφανεύονται" πως ακούνε ροκ και ξέρουν τα άπαντα. Ακόμα και να τα ξέρουν, εφόσον το κάνουν αυτό "χάνουν την ευκαιρία να ενταχθούν στην ροκ"**.

Με λίγα λόγια...

... η ουσία είναι ότι ψευτοροκάδες υπάρχουν πολλοί. Πραγματικοί ροκάδες λίγοι!! Και για να γίνεις ένας από αυτούς θα πρέπει πρώτα να γνωρίζεις την φιλοσοφία της ροκ.


Εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι..
*είναι "υποχρεωμένοι" να ακούνε και άλλα μουσικά είδη, όπως έντεχνο, ροκ-έντεχνο και γενικά οτιδηπότε περιέχει στοιχεία από την ιδέα της ροκ.:
Εννοώ ότι δεν μπορεί να τους προτείνει κάποιος να ακούσουν ερμηνευτές ή συγκροτήματα-ορόσημα, όπως ο Νικόλας Άσιμος ή οι Πυξ Λαξ και να μην "καταδέχονται" έστω να τα ακούσουν.
**Ακόμα και να τα ξέρουν, εφόσον το κάνουν αυτό "χάνουν την ευκαιρία να ενταχθούν στην ροκ".:
Εδώ θα μπορούσε κάποιος να πει: "Καλά, δηλαδή ποιός είσαι εσύ που θα μου πεις τι να κάνω; Μήπως αυτό που λες να το εφάρμοζες και στον εαυτό σου;". Αυτό που θέλω είναι να παραθέσω μία κατάσταση και τους παράγοντες τις. Όποιος θέλει ας με ακούσει. Όποιος δεν θέλει, δικαίωμα του. Απλά να το σκεφτεί καλα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου